Mały plakat botaniczny Figa 18x24 cm
Opis
Figa jest owocem drzewa figowego występującego naturalnie w Azji, na Bliskim Wschodzie i w rejonie Morza Śródziemnego. Ma kształt małej gruszki. Dojrzała może mieć kolor od zielonego po ciemnofioletowy, a nawet czarny. Miąższ figi ma kolor od złotawego po czerwony. Smak zależy od stopnia dojrzałości owocu - dojrzała figa jest soczysta i bardzo słodka. Figi zarówno świeże jak i suszone kryją bogactwo witamin i wartości odżywczych. Wspomagają trawienie, zapobiegają zaparciom, pomagają zredukować cholesterol, regulują ciśnienie krwi. Najnowsze badania dowodzą, że figi mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, są więc pomocne w leczeniu stanów zapalnych i infekcji. Ze względu na zawartość żelaza, sprawdzają się także przy leczeniu anemii.
W Polsce oczywiście najpopularniejsze są figi suszone. Coraz częściej w sklepach można kupić świeże figi, jednak kto choć raz miał okazję spróbować świeżego owocu w kraju w którym występuje on naturalnie wie, że te spotykane w naszych sklepach, to jedynie marna namiastka. Na szczęście suszone figi nie tracą swoich cudownych właściwości. I mimo, że ze względu na dużą zawartość cukrów nie powinnyśmy z nimi przesadzać, na pewno warto włączyć je do diety, zwłaszcza zimą i wiosną kiedy dostępność dobrych, świeżych owoców jest mocno ograniczona.